Τα τέσσερα ονόματα που προτείνει ο Ζάεφ για ΠΓΔΜ

0
317
ΖΑΕΦ

Τα ονόματα που έχει βάλει η ΠΓΔΜ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του ονοματολογικού αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ αυτών το ‘Ανω Μακεδονία’. Αφήνει, πάντως, ανοιχτό παράθυρο για «μικρές αλλαγές» στο Σύνταγμα της χώρας στο σκέλος που αφορά το όνομα, επιμένοντας πως δεν χρειάζονται άλλες, καθώς δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις.

«Οι προτάσεις είναι ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’, ‘Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας’, ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη’ και ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)’» δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς για το εάν θα είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω ονόματα, ο Ζάεφ προσέθεσε πως «ναι… έχουν κάποιες επιλογές που προτιμούν και κάποιες που δεν τις προτιμούν τόσο (σε ό,τι αφορά το όνομα).

Όπως είπε, το ερώτημα που παραμείνει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που ζητά η Ελλάδα.

Φέρεται, δε, να υποστηρίζει ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μόνο μικρές αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά μόνο στο σκέλος που αφορά στο όνομα.

Παράλληλα, θεωρεί ότι αν η «αξιοπρέπεια» εξασφαλιστεί στο θέμα του ονόματος, οι πολίτες θα στηρίξουν το δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ

**Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε ενυπόγραφα ή μη άρθρα δεν συμπίπτουν απαραίτητα με αυτές του Greece Daily News. Επίσης το Greece Daily News διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει, ή να “κατεβάσει” οποιοδήποτε άρθρο ή κείμενο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.